Meal Time
na przekór niestrawności
roślinne enzymy powodujące, że złożone substancje pokarmowe
czyli białka rozkładane są do związków prostych
Większość z nas odczuwa przyjemność podczas jedzenia, ale czy zawsze czujemy się dobrze po spożytym posiłku ? Brak pewnych składników odżywczych lub niewłaściwy rodzaj pokarmu może spowodować złe trawienie, a w rezultacie zaburzone wchłanianie. W wyniku długotrwałych błędów w odżywianiu organizm nie jest w stanie w pełni wykorzystać dostarczanych składników pokarmowych. Ponadto, nie strawione części pożywienia zalegają w jelitach, powodując rozwój niepożądanej flory bakteryjnej i innych mikroorganizmów. W konsekwencji występują nieprzyjemne objawy (wzdęcia, bóle brzucha, nadmierne oddawanie gazów), a z czasem dochodzi do rozwoju poważnych chorób.
Pokarmy, które zjadamy, nie odżywią nas, dopóki nie zostaną odpowiednio przygotowane do wchłonięcia przez organizm. Za te procesy odpowiedzialne są enzymy, które powodują, że złożone substancje pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i białka są rozkładane do związków prostych. Ponieważ każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie może zastąpić drugiego. Przewlekłe utrzymywanie się niedoborów enzymatycznych upośledza proces wchłaniania składników pokarmowych i w konsekwencji może doprowadzić do:
- utraty masy ciała
- osłabienia
- złego samopoczucia
- zaburzeń pracy systemu immunologicznego.
Powszechnie wiadomo, że osoby w zaawansowanym wieku bardzo często skarżą się na skutki złego trawienia. Jest to naturalne pogarszanie się zdolności organizmu do wytwarzania własnych enzymów trawiennych. Osoby starsze rzadko spożywają surowe pokarmy, a zwłaszcza mało warzyw i owoców, dlatego też powinny zadbać o dostarczenie witamin i składników mineralnych, stosując preparaty uzupełniające.
W ten sposób mogą zapobiec niedoborom pokarmowym jednocześnie zapewniając odpowiednią ilość składników niezbędnych do wytworzenia enzymów trawiennych. Oczywiście, zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych. Mogą pojawić się w każdym okresie życia, spowodowane predyspozycjami osobniczymi.
Uregulowany proces trawienia to podstawa dobrego zdrowia. Dlatego osoby mające problemy z trawieniem powinny zastanowić się nad przyczyną tych przykrych dolegliwości. W tej sytuacji pożądane jest uzupełnianie enzymów trawiennych preparatem Meal Time zawierającym w swoim składzie enzymy z papai wspomagające trawienie białek.
Najważniejszym z nich jest papaina, nazywana też roślinną pepsyną ponieważ wykazuje właściwości podobne do pepsyny znajdującej się w soku żołądkowym. W medycynie ludowej papaja od dawna była używana przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelitowych. Dlatego stosując Meal Time, dostępny w postaci tabletek do żucia, można zapobiec kłopotom lub przynajmniej przynieść ulgę szczególnie w dolegliwościach związanych z niedoborem soków żołądkowych.
Meal Time
- ułatwia właściwe wykorzystanie składników wspomagając trawienie białek pomaga uniknąć zalegania w jelitach nie strawionych części pożywienia, zapobiegając rozwojowi niepożądanej flory bakteryjnej i innych mikroorganizmów pokarmowych przez organizm
- części pożywienia, zapobiegając rozwojowi niepożądanej flory bakteryjnej i innych mikroorganizmów chorobotwórczych
- ułatwia właściwe wykorzystanie składników pokarmowych przez organizm
- niezastąpione przy wzdęciach, dyskomforcie zdarzającym się po spożyciu ciężkostrawnego posiłku
Niedobór enzymów trawiennych prowadzi do:
upośledzenia wchłaniania składników odżywczych, a to z kolei do utraty masy ciała, osłabienia, złego samopoczucia, zaburzeń układu immunologicznego
Meal Time nie powinny stosować osoby z chorobą wrzodową !!!