ZDROWE ODCHUDZANIE
Ograniczenie ilości spożywanych kalorii to skuteczny sposób po-zbycia się zbędnych kilogramów, jednak nie wszyscy są w stanie utrzymać taki reżim. Zmęczeni kolejną dietą, z nadzieją sięgają po preparaty zmniejszające apetyt, które często zawierają substancje pochodzenia syntetycznego. Większość z nich może wywoływać liczne działania uboczne: nadpobudliwość, depresję, zaburzenia snu, nadciśnienie i niemiarową pracę serca.
Warto sięgnąć po takie środki, które nie stymulują bezpośrednio tkanki mózgowej. Np. hydroksycytraty znane pod nazwą citrimax, wpływając na naturalne procesy metaboliczne organizmu, pomagają w bezpieczny sposób poskromić apetyt. Pozyskuje się je z rośliny zwanej Garcinia cambogia, pochodzącej z południowych Indii i Tajlandii. Od wielu lat ludzie w Indiach używają owoców Garcinia cambogia jako naturalnej substancji konserwującej, zapachowej oraz przyprawy do potraw. W tradycyjnym lecznictwie Azji Południowej często używa się wyciągu z tej rośliny do leczenia choroby wieńcowej.
Hydroksycytraty (HC) regulują szereg ważnych procesów zachodzących w organizmie:
- przemiana węglowodanów w tłuszcze
W procesie trawienia węglowodany złożone zostają rozłożone do cukrów prostych, które stanowią dla organizmu źródło energii. Cząsteczki glukozy, nie zużyte natychmiast do tego celu, są magazynowane w wątrobie i mięśniach w postaci glikogenu, który służy jako zapasowe źródło energii. Pozostała część glukozy przy udziale enzymu – liazy cytrynianowej ATP, zamienia się w tłuszcz. HC, blokując czasowo pracę tego enzymu, nie dopuszczają do przemiany węglowodanów w tłuszcze, dzięki czemu obniża się poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, jak również mniejsza ilość tłuszczu odkłada się w organizmie.
- tłumienie apetytu
W wyniku blokowania produkcji tłuszczu wątroba nasila reakcje wytwarzania glikogenu – w efekcie do odpowiedniego ośrodka w mózgu dociera informacja, że należy stłumić uczucie głodu - jest to naturalny mechanizm tłumienia uczucia głodu.
- termogeneza
HC zwiększają podczas posiłku wytwarzanie ciepła przez organizm, dzięki czemu spala on więcej kalorii. Innymi słowy, organizm gromadzi w organizmie mniej kalorii z otrzymanego pożywienia.
Korzystne działania HC można wzmocnić, przyjmując je razem z podobnie działającymi składnikami mineralnymi, na przykład chromem i wanadem.