AMINOKWASY
Białko to główny budulec wszystkich komórek. Podstawowym elementem jego struktury są aminokwasy. Budowanie białek z aminokwasów można porównać do tworzenia wyrazów z liter alfabetu. Możliwość występowania różnych kombinacji jest w obu przypadkach bardzo duża. Tak, jak z tych samych liter przez odpowiednie ich ustawienie można zbudować różne wyrazy, tak z tych samych aminokwasów mogą powstawać różne białka.
Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one dostarczane w pożywieniu. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Są to: izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca. Nazwano je względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi. Należy do nich histydyna, seryna i arginina. Niedobór lub złe zestawienie niezbędnych aminokwasów może doprowadzić do zaburzeń w procesach biochemicznych zachodzących w organizmie.
Arginina
Naukowe badania dowodzą, że L-arginina jest potrzebna do syntezy białka i optymalnego wzrostu. Wspomaga wytwarzanie hormonu wzrostu produkowanego przez przysadkę mózgową. Z tego powodu sportowcy z sukcesem mogą korzystać z argininy do rozwijania tkanki mięśniowej, jej wzmacniania oraz do zmniejszania ilości tłuszczu w organizmie. Utrzymuje w zdrowiu system immunologiczny, opóźnia powstawanie nowotworów. Pomaga w odtruwaniu wątroby, ułatwia wydalanie toksycznego amoniaku, wytwarzanego w organizmie. Zwiększa produkcję spermy u mężczyzn i przyspiesza gojenie się ran.
UWAGA!
- L-argininy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby cierpiące na schizofrenię i opryszczkę.