Ciekawe !!!
Całkiem niedawno na jednej z polskich uczelni w Instytucie Mikrobiologii poszukiwano tzw. żywych kultur bakterii. Jako materiał badawczy posłużyły oczywiście jogurty. Było ich aż kilkanaście rodzajów.
Czego dowiedzieli się młodzi badacze ?
Otóż, okazało się, że w zdecydowanej większości opakowań trudno by szukać pałeczek kwasu mlekowego. Ale za to we wszystkich znaleziono pałeczki, z tym że nieco inne, bo ... Escherichia coli czyli bakterie kałowe. Dlatego głównie z tego powodu, możesz darować sobie wyrzucanie pieniędzy na jogurty. Lepiej będzie jeśli weźmiesz pod uwagę zaopatrzenie się w ...
AC - Zymes -
Lactobacillus acidophilus, 2 mld w jednej kapsułce
bezwzględnie konieczny element każdej domowej apteczki
(do wykorzystania przez wszystkich domowników bez względu na wiek, również niemowlęta)
Współczesny styl naszego życia w więcej niż znacznym stopniu różni się od tego, który prowadzili nasi przodkowie, a ten na pewno wpływa bardzo niekorzystnie na pracę naszych jelit.
- uzupełnia jelito w niezbędną dla zdrowia "przyjazną" florę bakteryjną
- niezastąpiony w podróżach, zwłaszcza tych egzotycznych, żeby uniknąć tzw. "klątwy faraonów" czyli biegunki
- wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych oraz grzybów
- chroni organizm przed wpływem substancji zanieczyszczających, neutralizuje działanie ubocznych produktów przemiany materii i toksyn
- wspiera funkcje odtruwające wątroby
- regularnie stosowany utrzymuje w czystości jelita
- wspomaga produkcję słabego antybiotyku (szczególnie ważne dla alergików i astmatyków)
- pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu
- wspomaga przetwarzanie białek
- bierze udział w syntezie witamin z grupy B, zapobiegając tym samym problemom skórnym
- likwiduje nieprzyjemny zapach z ust powodowany procesami gnilnymi
- łagodzi objawy menopauzy
- wspomaga leczenie trądziku i grzybicy i innych przewlekłych chorób dermatologicznych
- zapobiega wielu zaburzeniom trawiennym (biegunki, zaparcia)
Jeszcze o pałeczce kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus
Wiele współczesnych obserwacji potwierdza, że ludzie (dotyczy to również zwierząt) nie posiadający w przewodzie pokarmowym bakterii kwasu mlekowego są podatni na zakażenia jelitowe, w konsekwencji powodujące zaburzenia równowagi drobnoustrojowej przewodu pokarmowego gospodarza.
To z kolei prowadzi do:
- eliminacji naturalnych "producentów" witamin z grupy B i K
- dysbakteriozy, czyli nadmiernego namnażania (wobec braku naturalnej konkurencji) bakterii patogennych oraz nadkażania bakteriami i grzybami, czego skutkiem jest upośledzenie wchłaniania tłuszczów i wzmożone ich wydalanie z kałem.
Wzrost stężenia kwasów żółciowych oraz nie wchłoniętych produktów prowadzi do podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego, a przez to do utraty wody i elektrolitów.
Dochodzi również do zaburzenia wchłaniania białek, węglowodanów i wzrostu procesów fermentacyjnych.
- rzekomobłoniastego zapalenia jelita grubego wywołanego przez Clostridium difficile, którego przyczyną jest przewlekła antybiotykoterapia.
Antybiotyki, które najczęściej wywołują po - antybiotykowe zapalenie jelit to:
neomycyna, linkomycyna, klindamycyna i cefazolina.
Lactobacillus acidophilus ma zdolność zapobiegania i leczenia tych zaburzeń na drodze hamowania rozwoju bakterii patogennych. Działa ona antagonistycznie na takie drobnoustroje chorobotwórcze jak:
- Shigella
- Salmonella
- Klebsiella
- Escherichia coli
- gronkowiec złocisty
- grzyby Candida albicans.
Lactobacillus acidophilus hamuje procesy gnilne w jelicie i tym sposobem przywraca równowagę drobnoustrojową przewodu pokarmowego.
Udokumentowano stymulujący wpływ pałeczki kwasu mlekowego na układ odpornościowy. Polega on na wzroście makrofagów i limfocytów, czego efektem jest wzrost siły i skuteczności odpowiedzi typu komórkowego ze strony układu immunologicznego.
Lactobacillus ma swoje miejsce we wspieraniu leczenia nietolerancji laktozy (cukier mleczny), której powodem jest niedostateczna ilość (enzymu) laktazy. U osób dorosłych przyczyną zaburzeń może być przebyty nieżyt jelit.
W przypadku nietolerancji laktozy mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu pokarmowego pod postacią:
- wzdęć
- zwiększonego oddawania gazów
- kurczowych bólów brzucha
- biegunki
- luźnych, wodnistych, pienistych stolców o wyraźnie kwaśnym zapachu.
Z szeregu wymienionych, cennych właściwości jakie posiada Lactobacillus acidophilus wynikają wskazania do jej zastosowania.
Są to wszystkie stany, które zaburzają równowagę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego:
- antybiotykoterapia
- sterydoterapia
- głodzenie się
- zapalenie jelit
- zatrucie pokarmowe
- antykoncepcja doustna
- nadużywanie alkoholu i kofeiny
- chlorowana i fluorowana woda
- stres.
Trądzik i inne problemy skórne mogą być leczone przez Lactobacillus acidiphillus.
Podsumowując:
Suplementacja diety preparatami zawierającymi pałeczki kwasu mlekowego jest wciąż niedocenionym sposobem zapobiegania i wspierania leczenia szeregu niekorzystnych powikłań ze strony przewodu pokarmowego a także zapaleń układu moczowo - płciowego.
Dostarczanie organizmowi pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus jest wyjątkowo prostym sposobem terapii.