POZBĄDŹ SIĘ TOKSYN
W XXI w. wszystkie żywe organizmy, w tym człowiek, są narażone na wiele nowych i coraz bardziej niebezpiecznych substancji chemicznych (obecnych w powietrzu, wodzie, a nawet w żywności) oraz czynników fizycznych (takich jak np.: promieniowanie oraz energia nuklearna). Jednocześnie, w wyniku różnorodnych procesów zachodzących wewnątrz naszego organizmu, powstają szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, np. wolne rodniki. Inne produkty uboczne to efekt zalegania nie strawionych pokarmów, odwodnienia czy niedożywienia.
Właściwy proces usuwania szkodliwych substancji – czyli detoksykacja – jest niezbędny dla zachowania zdrowia.
Skuteczne odtruwanie pociąga za sobą zmiany w sposobie odżywiania i w stylu życia. Wyeliminowanie cukru, kawy, alkoholu, tytoniu i niepotrzebnie stosowanych leków oraz substancji chemicznych, minimalizuje obciążenie toksynami. Picie większych ilości wody, zwiększenie ilości błonnika poprzez włączenie do diety większych ilości owoców i warzyw, czy stosowanie naturalnych suplementów diety to podstawowe kroki w procesie detoksykacyjnym.
W medycynie naturalnej już od wielu lat wykorzystywano właściwości odtruwające zielonych barwników – chlorofilu i jego pochodnej – chlorofiliny, uzyskiwanych z naturalnych źródeł, np. lucerny. Obecnie ich skuteczność potwierdzają wyniki wielu badań naukowych, które wskazują, że substancje te mogą istotnie zmniejszać ryzyko uszkodzeń organizmu wywołanych przez: wolne rodniki, chemiczne czynniki rakotwórcze oraz szkodliwe promieniowanie. Zdolność wiązania przez chlorofil lub chlorofilinę potencjalnych karcinogenów, zmniejsza ich absorpcję z przewodu pokarmowego oraz redukuje kumulację w tkankach.
Chlorofiliny mogą być także stosowane jako „wewnętrzne dezodoranty” - wpływają na aktywność enzymów rozkładających białka, hamując powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Korzystnie oddziałują na procesy regeneracji, tworząc niesprzyjające środowisko dla rozwoju bakterii i przyspieszając gojenie się ran.
UWAGA!
Chlorofilina przyjmowana doustnie, może spowodować zielone zabarwienia moczu lub kału, a także żółte lub czarne przebarwienie języka.
Nie zanotowano przypadków przedawkowania. Ze względu na właściwości odtruwające chlorofiliny, nie poleca się jej w okresie ciąży i karmienia piersią.